Az én fiam/lányom egy kocka gyerek?

Most tényleg túl sokat ül a számítógép előtt?

Sokan kétségbe esünk szülőként, hogy túl sokat számítógépezik, vagy telefonozik, vagy tabletezik a gyerek. De valljuk be őszintén nagyon nehéz lenne elkerülni ezt az idő változásával járó, számukra teljesen természetes játéklehetőséget.

Minden gyerek szeret játszani, de mitől lesz kocka gyerek? A játékokat általában a szüleiktől, rokonoktól kapják, de az óvodában, iskolában ismerik meg teljes mértékben egymástól. Az iskolai szünetekben már nem beszélgetnek a sulisok a sárpálcázásról, a horgászatról, hanem sokkal inkább az éppen trendi virtuális játékról.

Tedd a szívedre a kezed és valld be, hogy már lassacskán téged is kezd hatalmába keríteni az okostelefon, az internet. Csak te éppen nem pandát etetsz, vagy nem autóversenyezel, hanem pörgeted a facebookot, instagrammot.

A változás sodor magával!

El kell fogadnod, hogy roham tempóval változik a világ, a technológia és vele együtt a játékok is.

Nem az a baj, hogy a gyereked számítógépezik, vagy valamilyen játékkonzol előtt ül, hanem ha felborul a minőségi, vagy mennyiségi egyensúly.

Legfontosabb kérdések, hogy mit és mennyit?

A saját otthonodban jó eséllyel tudod szabályozni, hogy a gyermeked mit játszon. A különböző játékkonzolokhoz te veszed (nem letöltöd ugye?) meg a játékokat. A vásárlás előtt gondosan nézz utána, hogy mi is a csemetéd kívánsága. Nem biztos, hogy jó választás egy alsósnak egy szemezős-belezős trancsírozós játék. A neten millió vélemény, játékleírás található. Válasszatok olyat ami a játék során fejleszti a picur képességeit, fantáziáját, kerativitását.

Léteznek kis alkalmazások, tűzfalak, amik abban segítenek, hogy a gyerekek ne tudjanak korlátlanul szörfözni a neten. Be lehet állítani konkrét weboldal linkeket, amiket ne tudjon megnyitni. Be tudsz állítani kulcsszavakat (pl: pornó, brutál, stb..), amiket nem enged át a rendszer, azaz hiába keresne rá, vagy irányítaná át egy oldal gyanútlanul, nem nyílna meg.

De mennyit?

Ennek megállapítása hihetetlen nagy odafigyelést igényel, mivel minden környezeti tényező, minden gyerek más és más.

Azt sem tartom helyesnek, hogy egyáltalán ne gépezzen a gyermek, azt meg pláne nem amikor fél napokat a gép előtt ül, mivel így legalább békénhagy. Sok szülőnek kényelmesebb letámasztani a gyerekét a komputer elé. Nem kell beszélgetni, nem kell fegyelmezni, lehet csinálni a saját dolgát, stb… Szörnyű nem?

Erről eszembe jutott egy kutyakiképző mondata, amiben remélem meglátod az összefüggést:

“Akinek azért kell két kutya, hogy ne unatkozzanak az ebek, annak egy kutya is sok!”

Egy biztos a gyerek addig ül a gép előtt amíg hagyod. Egy óra, fél nap? Olyan szuperek már ezek a játékok, hogy tényleg beléjük lehet feledkezni. A te felelősséged, hogy mennyit játszik.

Az nem jó, ha azt mondod, gyere el a géptől, mert akkor előkerül a tablet. Utána előkerül az okostelefon. Kütyü után kütyü, amikkel csak úgy tudod felvenni a versenyt, ha találsz érdekes elfoglaltságot helyette gyerekednek!

Ne várd meg amíg a gyermeked

  • elfelejt enni
  • elfelejt inni
  • elfelejt tanulni
  • elfelejt aludni

Ezek valós problémák és lehet, hogy már a te gyerekeddel is előfordult.

Találd meg az egyensúlyt, a megfelelő időtartamot.

Összeségében szuperek ezek a “kocka” játékok és nem a gyerek a hibás, ha egész nap ott ül a gép előtt.
Törekedj arra, hogy érdekes legyen a való világ.
Találd meg az egyensúlyt, véletlenül se tiltsd teljesen.
És hogy ez a ti esetetekben hány perc, hány óra? Ezt neked kell beállítani.